Waarom verkleden belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Verkleed jouw zoon of dochter zich regelmatig als een prinses of piraat? De één is dol op verkleden en de ander heeft er helemaal niks mee. De dochter van mijn beste vriendin is er dol op, het liefst loopt ze de hele dag rond als een mini Elsa van Frozen. Soms lijkt al dat verkleden misschien een beetje te veel of overdreven, maar rollenspellen zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen. Onderschat de kracht van verkleden niet; zodra jouw kind zich verkleed, worden de hersenen namelijk positief gestimuleerd. 

7 redenen waarom verkleden zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Er wordt vaak gezegd dat het spelen voor kinderen is als werken voor volwassenen! Dit zijn een aantal redenen waarom rollenspel en verkleden goed is voor kinderen. 

 1. De hersenontwikkeling
  Rollenspel stimuleert de hersenen. Kinderen worden zo gestimuleerd om te onthouden wat ze eerder bij personen hebben gezien om dit toe te kunnen passen tijdens hun verkleedpartijtjes. Zo wordt hun geheugen getest en beter ontwikkeld.
 2. De taalontwikkeling
  Wanneer een kind een andere rol aanneemt kiezen ze vaak ook een andere manier van praten en woordgebruik. Er worden woorden gezegd die ze normaal niet zo snel zouden gebruiken. Door dit regelmatig te doen wordt hun woordenschat groter.
 3. Emotionele ontwikkeling
  Kinderen worden regelmatig blootgesteld aan enge beelden of ervaringen die het leven met zich mee brengt. Om dit te kunnen verwerken kunnen kinderen een rol aannemen om het in perspectief te zetten. Zo leren ze de wereld beter te begrijpen en hun gevoelens te verwerken op hun eigen manier.
 4. Meer inlevingsvermogen
  Kinderen zijn van nature na-apers. Ze leren de wereld ontdekken door in de huid van een ander te kruipen en zo meer te voelen en ervaren. Zo wordt er meer empathie ontwikkeld voor andere mensen.
 5. Denken in oplossingen
  Wanneer kinderen met elkaar spelen en zich aan het verkleden zijn zullen ze voor dilemma’s komen te staan. Wie mag de dokter zijn en wie de bouwvakker? Ze zullen tijdens deze dilemma’s leren op met oplossingen te komen en elkaar dingen te gunnen.
 6. De grove en fijne motoriek
  Met het dicht knopen van bijvoorbeeld een blouse of het dichtritsen van een jurk, oefenen kinderen tijdens het verkleden hun fijne motoriek. De grove motoriek wordt gestimuleerd door het rondrennen en springen als hun eigen superheld.
 7. Sociale vaardigheden
  Wanneer je kind samen met een vriend(in) rollenspel speelt ontwikkelen ze sociale vaardigheden. Ze leren interesse te tonen, te luisteren en elkaar de ruimte te geven om hun rol uit te voeren.

Verkleed jouw zich ook zo graag? En wie wil zij/hij dan het liefste zijn? Vertel het me onder onze post op Instagram of Facebook. Ik ben erg benieuwd!

Groetjes,

https://static.prinsessenjurk.nl/files/content/naam-loes-dujardin-20200902165215.jpg
https://youtube.com/watch?v=mDy-ll3h7_w%3Fsi%3DeCzOMHzhJoAny31L

VROLIJKE KORTING

5% korting op het gehele assortiment met de onderstaande code
HAPPY
* Dit geldt alleen voor nieuwe bestellingen